Οι εκτυπωτικές μηχανές φλεξογραφίας είναι μηχανές που κάνουν εκτυπώσεις σε πλαστική σακούλα. Απαιτούν θερμό αέρα προκειμένου να στεγνώσει το μελάνι που εναποθέτουν στον κύλινδρο εκτύπωσης στη πλαστική σακούλα. Για τη δημιουργία θερμού αέρα οι εκτυπωτικές μηχανές χρησιμοποιούν ηλεκτρικές αντιστάσεις, η ισχύ των οποίων κυμαίνονται αναλόγως του μεγέθους της φλεξογραφίας από 30 έως 120KW. Πολλές βιομηχανίες λειτουργούν και 6 εκτυπωτικές μηχανές όπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για να στεγνώσουν το μελάνι μπορεί να φτάσει και τα 500KW.
Η P & G Automation ABEE δημιούργησε ένα καινοτόμο σύστημα στο οποίο στεγνώνει ταυτόχρονα όλες τις εκτυπωτικές μηχανές από ένα κεντρικό αερολέβητα με χρήση βιομάζας. Αυτό σημαίνει τεράστια εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας. Σε πολλές περιπτώσεις, αναλόγως της εγκατάστασης, μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000€ μηνιαίως.
Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι η μέχρι και κατά 30% αύξηση της παραγωγής, δεδομένου ότι δεν υπάρχει περιορισμός της ποσότητας θερμικής ενέργειας για το στέγνωμα. Δηλαδή μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα θερμού αέρα. Ακόμα και τη χειμερινή περίοδο και με αυτό τον τρόπο να επιτύχουμε το γρηγορότερο στέγνωμα και κατά συνέπεια αύξηση της ταχύτητας και της παραγωγής.
Από ένα κεντρικό πάνελ μπορούμε να ορίζουμε σε κάθε μηχανή την επιθυμητή θερμοκρασία και πίεση. Η δουλειά του συστήματος είναι να ρυθμίζει αυτόματα τον αερολέβητα και τα επιμέρους εξαρτήματα για να διατηρήσουν τις επιθυμητές τιμές.
Η δυσκολία στο σύστημα έγκειται στο γεγονός ότι απαιτείται σε κάθε κανάλι της φλεξογραφίας (τούνελ – μελανία) διαφορετική θερμοκρασία και πίεση. Άρα θα πρέπει από μια πηγή θερμότητας (αερολέβητας) να διανεμηθεί η θερμότητα και να ρυθμιστεί αυτή σε διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας αναλόγως των απαιτήσεων. Επιπλέον θα πρέπει να διατηρηθούν διαφορετικά επίπεδα πίεσης αέρα.
Προχωρώντας το σύστημα αυτό ένα βήμα παραπάνω, εφάρμοσε για πρώτη φορά σε λέβητα βιομάζας την αυτόματη ρύθμιση καύσης με αισθητήρα οξυγόνου (λ). Όπως είναι γνωστό η βιομάζα δεν έχει σταθερή θερμογόνο δύναμη και ποσοστά υγρασίας και σε συνδυασμό με τον τρόπο που καίγεται μέσα στο χώρο καύσης (φράξιμο οπών διόδου αέρα καύσης) απαιτεί την διαρκή διόρθωση της ρύθμισης του αέρα. Αυτό φυσικά απαιτεί εξειδικευμένο χειριστή, χωρίς να σημαίνει πάντα ότι θα υπάρχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα σημαίνει η ακριβή μίξη αέρα-καυσίμου (air–fuel).
Εάν ρυθμιστεί η ακριβής ποσότητα αέρα σε σχέση με την τρέχουσα καυσίμου σημαίνει ότι πετυχαίνουμε την τέλεια καύση. Τέλεια καύση σημαίνει απορροφούμε τη μέγιστη θερμική ενέργεια από το καύσιμο με τους λιγότερο δυνατούς ρύπους. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την αυτόματη ρύθμιση του αέρα σε σχέση με το καύσιμο με μείωση κατανάλωσης βιομάζας που φτάνει στο 90%.
Στο σιλό του αερολέβητα έχει τοποθετηθεί και ζυγιστικό προκειμένου να ελέγχουμε το υπόλοιπο της βιομάζας. Όταν τα επίπεδα πέσουνε κάτω από ένα κατώτατο όριο λειτουργεί ηχητική σειρήνα προκειμένου να ενημερώσει για την έλλειψή της.
Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί από εμάς ειδικός αλγόριθμος όπου υπολογίζει την τρέχουσα πραγματική κατανάλωση βιομάζας σε κιλά ανά ώρα, τη μέση κατανάλωση και τη συνολική κατανάλωση των κιλών για συγκεκριμένο διάστημα.